Is the board required to obtain bids for
new contracts?

Q: Our homeowners association (HOA) is adopting its budget in a few weeks and there is chatter that
the board will be changing accounting firms, but there is no indication that the board has obtained bids
and the accounting budget has increased from last year. Shouldn’t this be done at an open meeting?

T.J., Naples

A: Florida Statutes Section 720.3055 requires the association to get competitive bids for any contract for
the provision of services requiring payment that exceeds 10 percent of the total annual budget of the
association, including reserves. So the first question would require an analysis of the budget and
determination of whether the accounting service would exceed 10 percent of the budget. If not, there is
no requirement to obtain bids.

Second, there is a list of exceptions for the bidding requirement, even if the cost exceeds the 10 percent
threshold. Pursuant to the statute, the association is not required to obtain bids for “accountant”
services. Thus, based on your specific question for accounting services, there is no statutory
requirement to obtain bids prior to engaging the accountant. That being said, some would argue that
best practices would dictate obtaining bids and some governing documents may require bids for this
service. Finally, irrespective of the bidding requirements, the decision to engage a new accountant
should be made at an open board meeting so it is possible that the decision is forthcoming.

Q: My condominium association recently sent out a slew of violation letters for potted plants placed
outside of the unit by the front doors. These letters claim the potted plants are not permitted but they
are literally outside my front door and not visible from other units. My personal plants have been there
for years with no objection. Can the board do this?

A.B., Bonita Springs

A: There are a couple of issues here. First, note that there is a five-year statute of limitation for the
enforcement of breaches of the written covenants. So, if your potted plants have been there for more
than five years, the association may be precluded from forcing you to remove the potted plants. If you
replace the pots with different pots, the board may be able to move forward.

Next, you would need to analyze the declaration of condominium to determine whether the area in
question is within the boundary of your unit, a common element, or limited common

element. Depending on the nature of the property itself where the plants sit, different rules would apply
with respect to the board’s authority under the statute and governing documents. In many cases, the
land in front of a condominium unit is considered part of the common elements, which would indicate
the board has the authority over these grounds regardless of whether it is seen by other owners.



Q: | received a letter from my HOA stating that my roof was dirty and that my house needed to be
painted. The roof is much cleaner than my neighbors' roofs and the paint looks fine. Does their opinion
on cleanliness control?

C.A,, Naples

A: There are a lot of legal prerequisites to consider, but it is possible that the board's judgment would
control. First, you would need to confirm that you, and not the association, are in fact responsible to
paint the home and clean the roofs. Assuming this is the case, the next question requires a legal
interpretation of the maintenance enforcement and easement provisions of the governing documents. |
have seen documents which very clearly provide that the board's discretion controls on the question of
timing and cleanliness, and | have seen documents that simply state that the roof shall be clean. If the
documents provide the former, the board may be in a position to define "clean" in its subjective
interpretation.

Your question also raises the issue of selective enforcement. It is worth noting that if you are being
singled out and your neighbors (with dirty roofs and expired paint) did not receive a letter, you would
have a strong defense.

Finally, the next question is usually related to the board's authority to compel the cleaning. If there is an
easement for access, the board may be able to access the lot without trespassing and perform the
cleaning and painting and assess the amounts to your ledger. If the documents do not provide this right,
the board may issue fines or suspensions or pre-suit mediation and judicial relief. Because the answer is
highly dependent on your specific governing documents, | highly recommend you have a licensed Florida
attorney review the governing documents.

Q: We are attempting to amend our governing documents, and there is considerable debate over
whether the approval threshold is a majority of all owners, or only a majority of those voting at the
meeting. Does the statute provide any authority?

M.E., Naples

A: Unfortunately, this is a very common situation that could have been avoided during the drafting
process. If the documents were silent and did not provide any approval threshold, the statute provides a
default approval threshold of two-thirds of the voting interests for most amendments, which means
two-thirds of all voters, not just those who participate in the vote. That being said, your documents do
provide a threshold that needs to be interpreted by legal counsel. | often look for trigger words or
phrases like “at a meeting” or “total” or “present in person or by proxy” to provide guidance. | also look
at the various amendment thresholds referenced throughout the documents to look for consistency in
drafting which can sometimes indicate the drafter’s intent. If it is really that ambiguous, you could
consider pursuing an amendment under the conservative interpretation to only amend the approval
threshold language to avoid any challenge when you seek to pursue the larger amendment.

Attorney Steven J. Adamczyk is a shareholder at the law firm of Goede, Adamczyk, DeBoest & Cross. Visit
the website at www.gadclaw.com or ask questions about your issues for future columns by sending an
inquiry to: info@gadclaw.com. Goede, Adamczyk, DeBoest & Cross is a full-service law firm with a focus



on condominium and homeowner association law, real estate law, litigation, estate planning and
business law. With offices in Naples, Fort Myers, Coral Gables and Boca Raton, the firm represents
community associations throughout Florida. The information provided herein is for informational
purposes only and should not be construed as legal advice. The publication of this article does not create
an attorney-client relationship between the reader and Goede, Adamczyk, DeBoest & Cross or any of our
attorneys. Readers should not act or refrain from acting based upon the information contained in this
article without first contacting an attorney, if you have questions about any of the issues raised herein.
The hiring of an attorney is a decision that should not be based solely on advertisements or this column.



