
Can my condo still use debit cards? 

Q: I heard there is a new law that prohibits the use of debit cards by the board and manager. Is this 

correct? E.M.  

A: Yes. The Condominium Act was amended as of July 1, 2017 to specifically address and prohibit the 

use of debit cards. The new law states that an association and its officers, directors, employees and 

agents may not use a debit card issued in the name of the association, or billed directly to the 

association, for the payment of any association expense. 

The new law further provides that the use of a debit card issued in the name of the association, or billed 

directly to the association, for any expense that is not a lawful obligation of the association, may be 

prosecuted as credit card fraud pursuant to Section 817.61, Florida Statutes.  

It should be noted that this new law does not include a prohibition on the use of credits cards. Also, this 

prohibition only applies to condominium associations, not cooperative associations or homeowners' 

associations.  

Q: I live in a waterfront condominium. Hurricane Irma resulted in significant erosion to our 

shoreline. The board has consulted with an engineer who recommended alterations be made to certain 

common element land near the mean high-water line of the Gulf of Mexico. The proposed alterations to 

the common elements include the construction of a rock revetment in this area. The board advises that 

they are going to pursue this alteration without first seeking unit owner approval, even though our 

declaration of condominium requires the approval of 60 percent of the unit owners for material 

alterations. Is the board acting legally? D.B.  

A: The condominium act requires 75 percent unit owner approval for material alterations unless the 

governing documents state otherwise. Since your association’s declaration of condominium contains a 

lower percentage (60 percent), that is the voting threshold required to approve material alterations.  

Based on case law, a change to the common elements is considered a material alteration or addition, if 

the project will "palpably and perceptively vary or change the form, shape, elements or specifications of 

a building from its original plan or design or existing condition, in such a manner as to appreciably affect 

or influence its function, use or appearance." 

Despite this seemingly clear definition of a material alteration, the distinction between maintenance, 

which usually requires only board approval, and alterations, which typically requires membership 

approval, requires an intensive analysis on a case-by-case basis. 

Notwithstanding the above, some material alterations or substantial additions to the common elements 

are deemed maintenance and these exceptions are solely within the board’s power to perform. 

Maintenance to the common elements, regardless of the cost, is solely within the board’s power and 

discretion to perform. 

Generally, if something is necessary to protect the common elements to comply with the law, or to take 

advantage of new technologies and/or materials that reduce future maintenance, then it is deemed 

maintenance, even though it might otherwise be a material alteration or substantial addition to the 

common elements. 



Several noteworthy cases have developed certain exceptions to what is commonly referred to as the 

"material alteration rule." In Tiffany Plaza Condo. Ass'n Inc. v. Spencer, 416 So. 2d 823 (Fla. 2d DCA 

1982), unit owners brought suit against an association challenging an assessment for construction of a 

rock revetment on beachfront common property. Although the condominium documents in that case 

required 75 percent approval for "material alterations or substantial additions" to the common 

elements, the court held that owner approval was not required if the rock revetment was, in fact, 

necessary for protection of the beachfront property.  

Again, this is a fact-intensive issue and I would need to learn more before I could definitively opine on 

this issue. That being said, given the holding in the Tiffany Plaza case, there certainly does appear to be 

potential support for the board’s decision to unilaterally move forward with the rock revetment 

installation given the engineer’s advice and recommendations.  
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