
Can I serve on the board if my name is 
not on the deed? 
 

Q: My wife and I took title to our condominium unit in my wife’s name for estate planning purposes 

based on our estate planning attorney's advice. Now the board is telling me that I am not eligible to 

serve on the board because I am not on the deed. We have been married for 30 years. How am I not 

eligible to be on the board? 

M.S., Naples 

A: Under previous tax laws, it was much more common for spouses (even those married for 30 years) to 

divide assets so that each spouse had separate assets. This was because each spouse was individually 

only able to pass a certain amount of wealth to his or her heirs free of federal estate taxes. The act of 

splitting up assets was intended to minimize estate taxes. The law today employs a concept called 

portability which allows spouses to share tax benefits, but splitting up assets is still a common estate 

planning tool. 

Your eligibility for the board, however, will depend on the specific language in your governing 

documents. If the condominium documents self-impose restrictions on eligibility so that only record title 

owners are eligible, those restrictions would control. You would first review the director eligibility 

provisions which are usually found in the bylaws. If it is important that you become eligible for the 

board, I would recommend you consult your estate planning attorney and/or accountant to determine 

whether a title transfer is appropriate. 

 

Q: The developer of our homeowners association (HOA) is about to turn over control of the board to the 

homeowners and we feel that the property has been poorly maintained and that the developer-

appointed board has neglected its duties. Is there anything we can do to force the board to do a better 

job leading up to turnover? 

B.A., Fort Myers 

A: Florida law allows the developer to appoint the entire board of directors until the community reaches 

various thresholds of sales, meaning that as the developer sells more lots to third parties, the more 

presence the owners have on the board of directors. The board of directors manages the contracts for 

maintenance of the common areas and sometimes bulk cable agreements and even landscape 

agreements for your individual lot. Often times, a developer is excused from paying full assessments and 

instead is able to only pay the shortfall of funds necessary to meet actual expenses to operate the 

association. Thus, if the board is able to keep expenses to a minimum, the board also reduces the 

developer’s spending in the community. 

Hence, these directors are often placed in a difficult position of serving two masters. That being said, 

just because the directors are employees of the developer does not mean that the fiduciary duties are 

diminished. The director must still exercise business judgment as a director of the HOA. 



If the directors are truly ignoring their obligations to the association or if the directors are operating the 

association in a manner that violates the governing documents, there may be a cause of action for 

breach of duty and/or negligence. As you can imagine, however, maintenance levels can be a very 

subjective issue and although you believe the maintenance levels are sub-standard, that does not mean 

a judge or jury would agree with you. I would recommend you engage legal counsel to perform a 

thorough review of the governing documents to determine the actual responsibilities set forth in the 

documents in addition to those responsibilities under Chapter 720, Florida Statutes. Your remedy may 

require pre-suit mediation before you can file a lawsuit or you may be best suited to run for the post-

turnover board of directors and then pursue the prior directors in the name of the association. 

 

Q: Our condominium election is next week and the election is very divisive. I am a candidate and believe 

that I will win big and want the results shared with the community to demonstrate the level of 

support. The other candidates are claiming the results are private. Is this true? 

D.R., Bonita Springs 

A: Fortunately or unfortunately, the election results are not confidential. Because it is a written record 

created by the association and relative to the operation of the association, the tally sheet is an official 

record and Florida Statutes Section 718.111 specifically requires the association to maintain all election 

materials for at least one (1) year from the date of the election. Thus, the association must make the 

results available to an owner upon request and there is nothing in the statute to make these results 

confidential. What you choose to do with the results is up to you. 

 

Q: We live in a no pet community and my neighbor is strutting around a dog with a service animal vest 

and claiming she is entitled to have this dog. I am allergic to most dog furs and bought my home here 

specifically to avoid pets and dogs. How is this legal? 

R.S., Naples 

A: Fair housing laws provide that an association must make a reasonable accommodation to a disabled 

person, so it is possible that the dog will be permitted in the community. We have written a number of 

articles on when the accommodation must be granted and the information that must be provided by the 

individual requesting the accommodation. I would add, however, that the use of a service animal vest or 

registration is generally completely irrelevant to whether the individual is actually entitled to an 

accommodation. Most of the online services that allow dogs to be “registered” provide no independent 

medical review. These websites allow you to certify that you are disabled without any confirmation and 

therefore they are not reliable. Fair housing laws will generally allow the association to request reliable 

medical documentation from a health care provider. Therefore, I would determine whether the board 

has performed its due diligence, and if it has not, then the board should consult legal counsel to make 

sure the board is lawfully granting an exception to the covenants. 

 

 



Attorney Steven J. Adamczyk is a shareholder at the law firm of Goede, Adamczyk, DeBoest & Cross. Visit 

the website at www.gadclaw.com or ask questions about your issues for future columns by sending an 

inquiry to: info@gadclaw.com. Goede, Adamczyk, DeBoest & Cross is a full-service law firm with a focus 

on condominium and homeowner association law, real estate law, litigation, estate planning and 

business law. With offices in Naples, Fort Myers, Coral Gables and Boca Raton, the firm represents 

community associations throughout Florida. The information provided herein is for informational 

purposes only and should not be construed as legal advice. The publication of this article does not create 

an attorney-client relationship between the reader and Goede, Adamczyk, DeBoest & Cross or any of our 

attorneys. Readers should not act or refrain from acting based upon the information contained in this 

article without first contacting an attorney, if you have questions about any of the issues raised herein. 

The hiring of an attorney is a decision that should not be based solely on advertisements or this column. 

 


